Wat is yoga? wat kan het voor je betekenen?
Balans tussen lichaam en geest
De balans tussen ons lichaam en onze geest is vaak verstoord. We leven steeds meer vanuit ons hoofd, vanuit onze cognitieve kwaliteiten en minder vanuit ons hart, onze intuïtie en onze verbondenheid. Yoga biedt oefeningen om dit evenwicht herstellen. Yoga maakt je lichaam en geest levendig en flexibel. Door yoga leer je te luisteren naar je eigen lichaam. Yoga gaat over bewustwording, zien en voelen wie je werkelijk bent. Met een milde aandacht en zonder direct te oordelen over wat je ontdekt. Met nieuwsgierigheid open je je voor ruimte, verandering, balans. Zowel lichamelijk als geestelijk. Yoga is in veel opzichten helend.
Redenen om aan yoga te doen
• Beter kunnen ontspannen en je meer in balans voelen
• Meer tijd voor jezelf nemen en meer bewust zijn van je lichaam
• Op advies van huisarts/ fysiotherapeut en beter leren omgaan met je adem
• Soepeler worden en je evenwichtsgevoel verbeteren
• Je spiritualiteit ontwikkelen en je inzichten verruimen
De oorsprong en betekenis van yoga
Het woord ‘yoga’ is afgeleid van het Sanskriet woord Yuj dat ‘verbinding’ betekent. Verbinding tussen lichaam en geest. Yoga biedt oefeningen die het evenwicht in het menselijk systeem helpen herstellen. Hierdoor kom je uiteindelijk beter in balans en ervaar je het leven in zijn heelheid. Yoga is naast een filosofie ook een leefwijze en een oefenmethode die gaat over het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van ons bestaan (lichaam en geest, buiten en binnen, spanning en ontspanning, enz). De yoga van de filosoof Patanjali, die ongeveer 200 jaar voor Christus leefde, vertegenwoordigt de basis voor vele stromingen binnen de yoga.
Het woord Hatha is ook afkomstig uit het sanskriet. 'Ha' is de zon en 'Tha' is de maan. Yoga betekent ook 'juk' en Hathayoga symboliseert daarmee het in evenwicht brengen van tegenstellingen (onder het juk brengen).
De asana’s (yogahoudingen)
Yoga bestaat voor een groot deel uit lichaamsoefeningen die dynamisch of statisch worden uitgevoerd, de asana's. De asana's leer je met steeds meer aandacht uit te voeren. Dit stelt je in staat om je beter bewust te worden van je lichaam en van je reacties. Hierdoor kun je stress en ongemak in jezelf los gaan laten. Yoga is niet prestatiegericht, je hoeft er niet speciaal lenig voor te zijn maar het bevordert wel de soepelheid van het lichaam.
In elke yogales doe je een aantal van deze asana's. Deze houdingen hebben als doel de organen, de klieren, de gewrichten, het zenuwstelsel, de bloedvaten, het evenwicht beter te laten functioneren. Tijdens de yogahoudingen, rek, strek en span je allerlei spieren. De houdingen zorgen voor een verbeterde doorbloeding van het hele lichaam. De yogahoudingen (asana’s), de adem- en ontspanningsoefeningen werken in yoga samen om bewust en diep te ontspannen. Yoga heeft een diepe doorwerking op het energiesysteem en zenuwstelsel, het lichaam krijgt de kans om te ontspannen, te herstellen en op te laden. Door yoga zul je je lichamelijk fitter voelen en ontwikkel je ook mentaal en emotioneel meer energie en ruimte voor jezelf en voor anderen.
Bewustwording
Doordat je je meer bewust wordt van je lichaam volgt ook geestelijke bewustwording en omgekeerd. Tijdens de yogales ben je met je aandacht in het hier en nu en dus bij de oefeningen. Door met aandacht je lichaam te voelen en te oefenen vergroot je het innerlijk bewustzijn. Je krijgt inzicht in de wisselwerking tussen denken en voelen. Hierdoor leer je de signalen zoals bijvoorbeeld stress en vermoeidheid eerder herkennen.
De asana's hebben het vermogen om je concentratie te verbeteren en om kracht en souplesse op te bouwen. In het begin zul je merken dat je gedachten afdwalen naar allerlei zaken die de gehele dag al je aandacht vragen. Maar de bundeling van je aandacht vordert met de oefeningen en na enige tijd voel je je concentratie toenemen en daarmee ook de rust en ontspanning in jezelf. Wat je eenmaal hebt geleerd en ervaren kun je vervolgens op andere momenten weer makkelijker toepassen, bijvoorbeeld op je werk of in je gezin.
Adem
In de lessen staat de adem centraal. De adem is altijd een uiting van jezelf. Denk maar eens aan hoe je ademt als je in een ontspannen sfeer bent, of hoe je ademt als je bijvoorbeeld echt zenuwachtig of bang bent. Zoals je je voelt, zo is je adem. Met het leren kennen en ook op den duur beheersen van je adem leer je jezelf kennen en leer je ook om je denken, je zijn te beïnvloeden. Je brengt jezelf weer in balans. Je adem is altijd beschikbaar, ook als je niet met yoga bezig bent en daarom een prachtig handvat voor je dagelijkse leven.
In de uitvoering van de houding ontstaat bovendien een moment waarin je door middel van je adem een verbinding kunt maken in jezelf. Een verbinding tussen lichaam en geest, tussen jezelf en je omgeving. Dit helpt je om evenwichtiger in het leven te staan.
Je zult ontdekken dat je beter in balans komt met jezelf en met je omgeving
Meld je aan voor een proefles yoga